Wanneer je de stap hebt gezet om te gaan verbouwen op de zaak denk je al snel aan de nieuwe werkplekken, de trendy kleuren op de muur en dat onwijs mooie nieuwe koffieapparaat met alle mogelijke smaken.

Het aanwezige netwerk is meestal een sluitpost bij een verbouwing en dan kan de koffie nog zo lekker zijn, zonder een goed en modern netwerk verbruik je meer koffie en brengen jouw collega’s meer tijd bij het koffieapparaat door. Daarom denken we graag mee hoe we jouw netwerk weer helemaal up to date krijgen zodat je voor de komende jaren weer voorop kan lopen.

Hoe oud is het netwerk eigenlijk?

De leeftijd van interne netwerken wordt altijd lager ingeschat dan wat de echte leeftijd is. Was het netwerk al aanwezig toen je het pand betrok? Dan weet je in iedergeval hoe lang je er zelf al gebruik van maakt en kan je er een makkelijk een aantal jaar bij optellen.

Een slimme manier om te achterhalen wat voor een netwerk je hebt is door op de kabels te kijken naar de codering; hier staat altijd vermeld met wat voor een kabel je te maken hebt. Is het een CAT5? Dan heb je een netwerk die de basis heeft in begin jaren ’90 van de vorige eeuw met een maximale doorvoer van 100Mb/s. Wellicht heb je een CAT5E-netwerk; dan maak je al gebruik van een moderne standaard die meer capaciteit over de kabel kan doorgeven en de introductie heeft gehad in 1999. CAT5E wordt nog steeds toegepast en is door de flexibele doorvoersnelheid ook nog steeds te gebruiken (maximaal 1GB/s).

Netwerkgebruik vroeger en nu

De afgelopen 15 jaar is het gebruik van de netwerken drastisch veranderd. “Vroeger” was er een duidelijk onderscheid tussen een data en telecomnetwerk en met de komst van VoIP-telefonie zijn de netwerken steeds meer één geworden.

Naast de integratie van Voice en data zijn er veel meer dataverbruikers bijgekomen. Gebouwen worden slimmer en daarmee worden er meer apparaten aangesloten die gebruik maken van het interne IP-netwerk. Je kan hierbij denken aan toegangssystemen, camerabewaking, verlichting of een draadloos netwerk.

In de praktijk brengt die extra netwerkapparatuur wat uitdagingen met zich mee aangezien bij de aanleg van de oudere netwerken geen rekening is gehouden met de extra capaciteit die nodig is voor dit soort apparatuur. Regelmatig wordt dit opgelost door ergens in het netwerk een extra onbeheerde switch te plaatsen en allerlei apparatuur daarop aan te sluiten.

Juist die extra switches zorgen voor hoofdpijn bij netwerkbeheerders omdat het niet duidelijk is wat de functie is van een dergelijke switch en wat de impact is bij uitval.

Eenvoud in opbouw

Netwerken zijn in beginsel geen lastige materie. We weten immers dat er data over een aantal kabels verzonden moet worden en dat op de meest efficiënte en snelle wijze.

De meest makkelijke manier van het toekomstbestendig maken van een netwerk is om de oude netwerkinfrastructuur te verwijderen. Je kan hierbij ook direct de oude telefoonbekabeling die gebruikt werd voor de toestellen te verwijderen. Dit is “dode kabel” aangezien dit type bekabeling niet gebruikt kan worden voor transport van data in een moderne kantooromgeving.

Nadat de oude infrastructuur is verwijderd kan het nieuwe netwerk gelegd worden. In basis wordt vanuit één centraal punt (technische ruimte) naar alle punten waar een aansluiting moet komen een nieuwe CAT6-kabel gelegd. In het nieuwe plan houden we rekening met extra aansluitingen voor toekomstig gebruik van netwerkapparatuur.

Aansluitingen die meer dan 100 meter kabellengte verwijderd zijn van het centrale punt worden aangesloten op een additioneel verdeelpunt waardoor de kwaliteit van het netwerksignaal altijd maximaal is. Dit kan op basis van een interne glasvezel zijn of een CAT6 kabel.

Na het leggen van de bekabeling is het van belang dat de nieuwe switches voldoende capaciteit en functionaliteit hebben om aan de wensen en eisen te kunnen voldoen. Deze wensen en eisen zijn volledig afhankelijk van het beoogd gebruik. Moet er rekening gehouden worden met aparte netwerken (VLAN’s) voor telefonie of gastgebruik? Misschien heb je een (onder)huurder die een eigen netwerk wilt hebben of ga je gebruik maken in de toekomst van camerabewaking. Overal kan rekening mee gehouden worden en hou je ook in de toekomst een hoge mate van flexibiliteit in jouw nieuwe netwerk.

Alles nieuw is toch veel te duur?

Er is een reden waarom deze blogpost begon met de vraag hoe oud het huidige netwerk is. Een goed netwerk kan met tussentijdse upgrades makkelijk 10 tot 15 jaar mee. De fysieke bekabeling van het centrale punt tot aan de outlet voor de randapparatuur kent vrijwel geen slijtage, maar kan technisch wel achterhaald raken.

Voor netwerkapparatuur is het een ander verhaal; een economische afschrijving van 36 maanden en een technische afschrijving van 60 maanden is mogelijk. Langer dan 60 maanden netwerkapparatuur in gebruik houden is niet wenselijk. De ondersteuning van de fabrikant als het gaat om aanleveren van firmware- of securitypatches is niet oneindig. Ook zaken als warmteontwikkeling, stof en gebruik spelen een rol bij de slijtage van netwerkapparatuur.

De kosten voor het realiseren van een nieuw netwerk varieert van € 150,00 (CAT5E) tot € 200,00 (CAT6) per aansluiting van centraal punt tot aan de outlet (inclusief bekabeling en afmontage). Voor netwerkapparatuur is het lastiger om een richtprijs af te geven; dit is volledig afhankelijk van het gekozen merk, het soort switch en of deze volledig in beheer moet komen.

Beheer en onderhoud

Na de oplevering van het netwerk is het van belang dat de IT-partner het netwerk volledig in beheer neemt. Zo is het toepassen van kabelmanagement (opgeruimde patchkast), monitoring van het netwerk én apparatuur en regelmatig onderhoud noodzakelijk. Vidined biedt dit standaard in al haar projecten.

Wil je meer weten wat Vidined kan beteken voor jouw verbouwplannen? Neem dan contact op met onze specialisten op 088 204 9900. We denken graag mee in hoe jouw netwerk klaar gemaakt kan worden voor de toekomst.

Tags: