KPN is begonnen met het uitschakelen van delen van het “oude” kopernetwerk in gebieden waar glasvezel beschikbaar is gekomen om haar gebruikers de best mogelijke internetervaring te kunnen bieden.

In 2023 zal op ruim 2 miljoen adressen de vertrouwde KPN aansluiting niet meer beschikbaar zijn om daar internetdiensten op te kunnen leveren. Op deze adressen zal een nieuwe glasvezel aanwezig zijn waarover de internet, VoIP of IP-VPN diensten geleverd gaan worden.

Op zich klinkt het heel logisch; je vervangt een oude techniek door een nieuwe techniek en daarmee zorg je voor een nog betere klantervaring. De nadruk ligt vooral op “klink logisch”… maar is dat ook in de praktijk het geval?

Recentelijk hebben we een IP-VPN VPLUS verbinding op kunnen leveren voor telefonie en eerlijk gezegd hebben we geluk gehad. Wanneer we één dag later deze verbinding hadden besteld dan was dat niet mogelijk geweest ondanks dat er invoercapaciteit genoeg in dit bedrijfsverzamelpand zat. KPN heeft de mogelijkheid om op dat adres een verbinding aan te vragen simpelweg dichtgezet omdat er één FTTH glasvezel in het pand aangelegd is. Volgens de nieuwe KPN richtlijnen is het dan niet meer mogelijk om op de koperinfrastructuur verbindingen aan te vragen. Bedenk dan wel dat het oude invoerpunt 20 inkomende verbindingen had en het nieuwe slechts één.

Binnen het pand van onze klant heeft de hoofdhuurder die ene FTTH in gebruik genomen en daardoor was meteen de volledige capaciteit van het nieuwe netwerk op dat adres bezet. Een extra FTTH laten leggen zou even duur zijn als het leggen van een nieuwe zakelijke glasvezel (ruim € 2.500,00) en dan was het nog de vraag hoe lang het zou gaan duren voordat de verbinding ook daadwerkelijk operationeel zou kunnen zijn. Er geldt immers dat er slechts één FTTH per adres aangelegd wordt. Dit probleem heb je niet wanneer het bedrijfspand officieel opgesplitst is in meerdere units bij het kadaster (bijvoorbeeld Energieweg 19, 19A, 19B en 19C).

Met de slimme marketingacties die vanuit de netwerken gedaan worden vergeet je al snel dat je met één simpele FTTH glasvezel niet alle verbindingen kan vervangen die nu op het “oude” aansluitpunt van KPN actief zijn. Daarom is het verstandig om eens kritisch te kijken naar de mogelijkheden die als vervanging kunnen dienen van de aloude VDSL, BVDSL of VPLUS verbindingen.

Belangrijk om te weten is dat het netwerk dat nu landelijk uitgerold wordt volledig op FTTH gebaseerd is; dat wilt zeggen dat het een Fiber To The Home betreft en dat het vergelijkbaar is met een reguliere consumentenaansluiting. Je deelt dan ook een deel van jouw capaciteit door middel van overboeking vanaf het distributiepunt in de buurt. Wil je de capaciteit niet delen en maximale capaciteit hebben? Overweeg dan gebruik te maken van een FTTO glasvezel; dit is een eigen glasvezel vanuit het netwerk naar de kantoorlocatie en biedt meer mogelijkheden om flexibel om te gaan met de eindgebruiker. Zo kan je meerdere bedrijven een eigen internetaansluiting geven of mee laten liften met jouw hoofdaansluiting en toch voorzien van een eigen IP-adres.

Een FTTO glasvezel hoeft in basis niet duurder te zijn dan een FTTH aansluiting als het gaat om aanlegkosten. Glaspoort (voornamelijk bedrijventerreinen) deelt aanleggebieden in op basis van clusters:

 • Cluster 210: woongebied zonder eenmalige aanlegkosten
 • Cluster 220: bedrijventerrein zonder eenmalige aanlegkosten
 • Cluster 230: éénmalige aanlegkosten glasvezel van € 500,00 exclusief BTW
 • Cluster 240: éénmalige aanlegkosten glasvezel van € 1.500,00 exclusief BTW

De éénmalige aanlegkosten gelden op de helft van de 1.400 bedrijventerreinen waar door Glaspoort glasvezel aangelegd wordt.

Maar goed, wat zijn de mogelijkheden?

Scenario 1: FTTH

Dit is een goede oplossing voor bedrijven die nu slechts één internetverbinding in gebruik hebben. Additioneel kan er een extra EVC (een tweede internetverbinding) geleverd worden waarover bijvoorbeeld spraakverkeer gerouteerd kan worden. Daarmee heb je een volledige scheiding tussen internet en telefoonverkeer (VoIP). De maandelijkse abonnementskosten zijn vergelijkbaar met de bestaande DSL-varianten.

kenmerken:

 • lage maandelijkse kosten voor hoge snelheid
 • overboeking
 • extra verbinding mogelijk voor spraakverkeer
 • GEEN extra internetaansluiting mogelijk voor een derde partij
 • SLA: best effort

Scenario 2: FTTO

Met FTTO (Fiber To The Office) krijg je een eigen glasvezel vanuit het netwerk van de provider en wordt er een aparte switch geplaatst waarop de glasvezel aangesloten wordt. Standaard heeft deze switch een capaciteit van 1 GB en kunnen meerdere eindgebruikers daarop aangesloten worden met de diensten die benodigd zijn. De maandelijkse abonnementskosten zijn hoger dan bij FTTO, echter is er meer flexibiliteit mogelijk waardoor de kosten per eindgebruiker behapbaar blijven.

kenmerken:

 • maandelijkse kosten zijn hoger dan bij FTTH
 • eigen verbinding vanuit het netwerk
 • beperkte overboeking bij basisvariant
 • extra internetverbindingen mogelijk met meerdere contractanten
 • SLA: best effort bij basisvariant of SLA: 4 kantooruren bij premiumvariant

Scenario 3: Airfiber

Wanneer je niet wilt wachten tot de netwerken jouw bedrijventerrein hebben bereikt en toch wilt profiteren van een snel en stabiel netwerk dan kan je opteren om gebruik te maken van Vidined Airfiber. We leggen dan naar één centrale locatie een eigen FTTO en verdelen vanaf die locatie middels straalverbindingen de internetdiensten naar de gebouwen van de eindgebruikers. Belangrijk is dan wel dat meerdere bedrijven op het bedrijventerrein deelnemen in het Airfiberproject.

Door gebruik te maken van airfiber ontstaat er een krachtig netwerk met een doorvoersnelheid van zo’n 2GB/s waarbij iedere eindgebruiker zijn of haar volledige capaciteit kan benutten.

Bijkomend voordeel is dat het netwerk ook ingezet kan worden om bijvoorbeeld camerabewaking op het bedrijventerrein te faciliteren zonder extra kosten.

kenmerken:

 • lage maandelijkse kosten
 • wel gebruik van FTTO
 • naar keus SLA: best effort of SLA: 4 kantooruren per internetverbinding
 • het airfiber-netwerk is flexibel te gebruiken en kan onbeperkt uitgebreid worden
 • korte oplevertijd

Zoals eerder beschreven is het belangrijk om kritisch te kijken naar de verbindingen die nu afgenomen worden en wat de beste stappen zijn die genomen kunnen worden om zo zorgeloos mogelijk gebruik te kunnen maken van internet op het moment dat KPN daadwerkelijk de koperinfrastructuur uit gaat zetten op jouw adres.

Wanneer je hierbij ondersteuning nodig hebt of meer wilt weten wat de mogelijkheden zijn op jouw adres kan je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen op 088 204 9900. We staan je graag te woord met advies.

Categorie:

Tags: